Официално стартира второто издание на програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale

FacebookTwitterLinkedInEmail

На официално събитие в Инкубатора на “София Тех Парк” беше дадено началото на второто издание на програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale. Форматът, с основен партньор Пощенска банка и подкрепата на Софтуер Груп и ИАНМСП, е насочен към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си.
 
Момчил Василев, изпълнителният директор на българския офис на предприемаческата мрежа Endeavor и Димитър Шумаров, изпълнителен директор и главен финансов директор на Пощенска банка, приветстваха участниците.
 
Димитър Шумаров подчерта, че програмата за растеж Dare to Scale представя на практика идеите, в които Пощенска банка вярва. “Развиването и подобряването на предприемаческата екосистема е много важно и аз виждам, че между вас има както компании създадени преди две години, така и такива, които са на възраст от над четвърт век. Наша водеща ценност и разбиране в Пощенска банка е да бъдем партньори на бизнеса, който създава добавена стойност и от тази гледна точка се чувстваме пълноценни участници в икономиката на страната”, изтъкна в словото си той.
 
Димитър Шумаров се обърна с насърчаващи думи към предприемачите и отбеляза, че те са призваните, които трябва да изпълнят програмата със съдържание и да докажат смисъла от съществуването й. “По този начин ще ни дадете основание и през следващите години да продължим партньорството си с Endeavor като го превърнем в устойчива тенденция и закономерност”, допълни той.
 
“Очакваме с нетърпение съвместната ни работа и вярваме, че в края на програмата, през месец декември, когато отново се съберем, ще чуем вашите нови вдъхновяващи идеи за развитие на бизнесите ви”, отбеляза още Димитър Шумаров.
 
От своя страна Момчил Василев заяви в словото си, че силата на една екосистема е във функциониращите вътрешни взаимовръзки, които я движат и даде за пример откриващото събитие, по време на което някои от компаниите вече са успели да обменят идеи, които да прераснат в потенциални бизнес проекти.
 
Всяка компания ще има индивидуален ментор от мрежата на Endeavor, който ще провежда регулярни срещи с основателите и ще ги подпомага със своята експертиза. Момчил Василев призова участниците да бъдат активни и взискателни към обучаващите и към своите ментори. “Това, което ще получите от Dare to Scale е това, което самите ще вземете от програмата”, категоричен беше той.
 
Към пожеланията на двамата се присъединиха и другите партньори на програмата Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Калин Радев – основател и изпълнителен директор на Софтуер Груп.
 
Програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale ще се проведе в София и ще е с продължителност от 4 месеца – от септември до декември 2020 г. Тази година поради големия интерес селектираните компании-участници са дванадесет. Основателите им ще имат възможност да участват в специализирани обучения в няколко основни области: “Управление на организацията”, “Маркетинг”, “Продажби”, “Бизнес планиране и набиране на капитал”, “Финансово планиране”. Всяка компания ще има назначен индивидуален ментор от мрежата на Endeavor, който ще провежда регулярни срещи с основателите и ще ги подпомага със своята експертиза. Екипът на Endeavor ще организира и съпътстващи събития, на които компаниите ще имат възможност да се запознаят с основните играчи в предприемаческата екосистема. Подобно на предходната година, програмата ще приключи през декември с Demo Day, по време на който участниците ще презентират бизнесите си пред жури от утвърдени бизнес лидери.
 
Сред финалистите има представители на различни индустрии, като най-много сред тях са от сектор IT и софтуер (8), следвани от производствения сектор (2), като останалите две са съответно в сферата на търговията и хранително-вкусовата промишленост. Осем от компаниите са позиционирани в София, останалите са базирани в Разград, Пловдив, Варна, като тази година в програмата е приета и една компания от Република Северна Македония (Скопие).

 

CVS_013

 

CVS_008

 

CVS_009

 

CVS_007