Нов център за финансиране на малкия бизнес беше открит във Варна

FacebookTwitterLinkedInEmail

Нов специализиран център “Банкиране малък бизнес” на Пощенска банка отвори врати във Варна. Това е седмият център от този тип на финансовата институция в страната. Създаването на нови профилирани центрове и иновативна клонова мрежа е част от глобалната стратегия на новите собственици на банката, сред които световни канадски и американски инвестиционни фондове.

Откриването събра на традиционната конференция – “Пощенска банка среща бизнеса” предприемачи от малкия и среден бизнес, клиенти и партньори от област Варна с представители на банката.

“Оценяваме значението на област Варна за развитието не само на региона, но и на страната. Ние в Пощенска банка разбираме добре предизвикателството да си предприемач в България, затова за нас е повече от важно да подкрепяме собствениците на малък бизнес в тази нелека задача. Така успяваме да бъдем максимално полезни и да предлагаме решенията, които ще им помогнат да развиват бизнеса си, да осигурят нови работни места и допринасят за развитието на икономиката”, коментира Ангел Матеев, заместник-началник сектор “Банкиране на дребно” в Пощенска банка по време на конференцията.

Представителите на бизнеса обсъдиха полезни аспекти от партньорската работа с банките в региона. Лъчезар Богданов, водещ български икономист от Industry Watch и специален гост-лектор на конференцията, изнесе актуален макроикономически анализ и преглед на някои от ключовите индикатори на българската икономика.

“Оборотът на фирмите в област Варна отбелязва ръст от 16% през 2014 спрямо 2009 г., като според официалните данни хотелите и ресторантите осигуряват работа на 9% от работещите на трудов договор в града. Наетите в областта представляват 6.7% от наетите в страната, като това нарежда града “между” Бургас и Пловдив. За 2014 г. през летния сезон във Варна са наети средно с 12 хиляди души или с 8% повече хора, отколкото в останалите месеци от годината. Заплатите в областта се повишават с темпове, близки до средните за страната”, каза Лъчезар Богданов.

Анализът на Industry Watch показа, че Варна е сред областите с най-активно строителство на жилищни (17%) и нежилищни сгради (8%) в страната. Секторът на услугите в града предоставя заетост за по-голям процент от местното население (22%) в сравнение със средното за страната (19%). Градът се нарежда в челните позиции по отношение на няколко сектора – инсталиране на машини и оборудване, производство на хранителни и химични продукти.