Международният “Фестивал на усмивките” ще гостува в Пловдив

FacebookTwitterLinkedInEmail

31 август 2016 г.

От 4 до 11 септември в Дома на културата “Борис Христов” ще бъдат експонирани номинираните за награда творби, в които майстори на рисувания хумор от цял свят представят своето виждане за нашата страна, Балканите и балканските нрави.

Организаторите на Международния фестивал за пощенско изкуство (Mail Art), хумористична рисунка и карикатура от Фондация “Имеон-Балкани” са определили за тема на 7-ото издание на фестивала “Дестинация Балкани – Дестинация България”, а генералният спонсор Пощенска банка добавя още една конкурсна категория с поглед напред – “Дестинация: Бъдеще”, свързана с мотото на 25-ата ѝ годишнина.

Партньори на “Фестивала на усмивките” са Mинистерството на културата, Световната федерация на карикатуристите – FECO, Съюзът на българските художници, Съюзът на българските филателисти и Българското дипломатическо дружество.

Патрон на “усмихнатия” фестивал е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Ивайло Московски.

В българската културна столица ще се проведат заседанията на международното жури, като трима от неговите членове ще подредят свои изложби в Капана.

Румънският карикатурист Кристиан Топан – в галерия PLOVEDIV, Махмут Акгюн от Турция в галерия “Лаутлиев”, а българският “майстор на карикатурата” Анатолий Станкулов ще покаже своята изложба в Point Blank Gallery, изложба сатирична живопис със 17 еротични реплики на картини на Модилиани.

SMILE ART FEST ще стартира на 5 септември от 18,30 ч., с Cartoon Smile Session с участието на членовете на журито, на площада на ул. “Христо Дюкмеджиев” № 10 в Капана, където ще бъде експонирана и изложба на открито с творби от фестивала.

Смайл хепънингът ще продължи на същото място и през следващия ден. Чрез иновативните устройства Bamboo-Spark, осигурени от Пощенска банка, нарисуваното от карикатуристите веднага ще може да бъде дигитализирано и запаметено като файл на телефон или компютър.

Събитието се провежда с любезното домакинство на Община Пловдив.

Повече информация за местата и датите на провеждане на Фестивала можете да намерите на: http://www.imeonbalkans.org, както и  във фейсбук: https://www.facebook.com/smileartfest.