Как да финансират растежа на своите компании научиха участниците в Dare to Scale 2023 от Филип Попов от Пощенска банка

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
Ценни съвети за управление на своите капитали получиха предприемачите от Dare to Scale 2024 от Филип Попов, директор управление “Банкиране малък бизнес“ в Пощенска банка. Той се включи като един от менторите в обучителните сесии на програмата за растеж Dare to Scale на Endeavor България, която се провежда за пета поредна година с основен партньор Пощенска банка. В уоркшопа на тема Financing your growth Попов разкри какви са основните стъпки и принципи на ефективното управление на капиталите и направи анализ на пазара, като обобщи какви са тенденциите, които трябва да имат предвид младите предприемачи.
 
Още в началото на разговора Филип Попов посъветва участниците винаги да бъдат максимално откровени със своите банкери, защото само така те могат да им дадат най-правилните съвети. „Ние продаваме know how“, коментира Попов и добави, че предприемачите трябва да се възползват максимално от опита на банката, в която работят експерти със задълбочени и ценни познания за различните бизнеси и пазара, тъй като в практиката си са били свидетели на множество различни ситуации и тенденции.
 
По време на лекцията си Филип Попов ясно описа различните видове кредити, от които могат да се възползват компаниите, и ги посъветва винаги да използват парите целево. Той сподели своя опит, като каза на участниците, че ако взимат инвестиционен кредит, той трябва задължително да бъде на вноски и да се възползват от максимално кратки гратисни периоди, като целта е да го погасят колкото се може по-бързо, тъй като не се знае как ще се промени пазара в бъдеще. „Когато решите да правите инвестиция, е много важно да си направите сметката дали инвестицията като мащаб е удачна за ръста и темпото на развитие на компанията в момента“, заяви Попов и предупреди, че не трябва да прескачат естествените етапи от растежа на бизнеса, защото това може да се отрази изключително негативно на финансовата стабилност на компанията.
 
Участниците в workshop-а бяха провокирани от интересната менторска сесия и се включиха с поредица от въпроси, като най-сериозно бе дискутирана темата за тенденциите на пазара и очакваното развитие на лихвения цикъл при бизнес кредитирането. Филип Попов коментира действията на Европейската централна банка и обясни, че покачването на лихвите е част от здравословния процес за овладяване на инфлацията.
Dare to Scale 2023 се организира за пета поредна година от българския офис на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor с основен партньор Пощенска банка, с подкрепата на Софтуер Груп, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНСМП), Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), Фондация Америка за България и с капиталов партньор SeedBlink.