Как да управляват разумно своите финанси научиха участниците в Dare to Scale 2022 от Филип Попов, директор управление Банкиране малък бизнес

FacebookTwitterLinkedInEmail

 

Основните принципи на банкирането и ефективното управление на финансовите средства бяха сред ключовите акценти в лекцията на Филип Попов, директор управление Банкиране малък, който се включи в обучителните панели на програмата за растеж Dare to Scale 2022, която се провежда за четвърта поредна година с основен партньор Пощенска банка.

 

Филип Попов влезе в ролята на ментор на младите предприемачи и в разговор с тях им разясни какви са основните правила, които трябва да следват, за да разгърнат максимално потенциала на своя бизнес. Той посъветва предприемачите когато правят планове за кредитиране на своя бизнес, да започнат с отговорите на няколко основни въпроса, първият от които е “какво искам да постигна“, което ще им помогне да изградят план, който да ги води стъпка по стъпка към конкретната цел. Според Попов ключов е и въпросът “кога“, тъй като всеки бизнес има свои специфичен цикъл и има значение моментът, който ще изберат, за да финансират дейността си.

 

В лекцията си Филип Попов подчерта, че е много важно всеки да направи много точен анализ преди да отговори на въпроса “колко“ и никога да не следват философията, че колкото по-голям е кредитът, толкова по-добре това ще се отрази на бизнеса. “Трябва да вземете точно колкото ви е необходимо, нито повече, нито по-малко“, заяви Попов и добави, че ролята на банката също е ключова, защото нейните експерти могат да оценят обективно бизнес плана на всеки клиент и да го посъветват за правилните стъпки във финансирането на неговите идеи. “В Пощенска банка управляваме портфейли за милиарди и имаме много опит, тъй като сме виждали много бизнес планове, анализирали сме много информация и можем винаги да направим прогноза за развитието, което можете да очаквате“, коментира Филип Попов.

 

В рамките на дискусията бяха обсъдени различни идеи и конкретни казуси, поставени от участниците в програмата.

 

Dare to Scale се реализира за четвърти път от Endeavor България с основен партньор Пощенска банка, подкрепата на Софтуер Груп, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНСМП) и с капиталов партньор SeedBlink. Медийни партньори на Dare to Scale 2022 са Forbes Bulgaria, The Recursive и Bloomberg TV Bulgaria.