Интервю с Румен Радушев, заместник-началник сектор “Банкиране на дребно” и член на Изпълнителния комитет в Пощенска банка

FacebookTwitterLinkedInEmail

capital.bg
 
Към каква лична и професионална промяна се стремяхте чрез обучението си в Магистърска програма по бизнес администрация (МВА)?
 
Като мениджър, отговарящ за развитието на продажбите на финансови продукти и услуги в австрийска банка в България, ежедневно се сблъсквах с различни мениджърски предизвикателства, за които в университета не бе ставало и дума. Работих интуитивно и се стремях сам да намеря подходяща литература или съветник, с цел да избера най-доброто решение. Въпроси, свързани с това как се изгражда успешна стратегия за развитие и позициониране на пазара, как се изгражда и мотивира устойчив екип от активни и целеустремени професионалисти, как се създават и развиват нови канали за продажби, как да си по-добър от конкуренцията  и да печелиш клиенти в краткосрочен и дългосрочен план, колко важни са процесите и ефективността, как реално функционира една организация във всички аспекти, къде е мястото на иновативните решения и т. н., многократно са били във фокуса ми и съм търсил решения. Решението за допълнително инвестиране в развитието ми чрез международна магистърска програма от рода на MBA дойде веднага след годините на кризата (2011 год.), защото през този период ясно си дадох сметка, че колкото и да се подготвяш професионално, никога не си напълно готов за това, което може да последва. Осъзнах, че никога не трябва да спираш да се развиваш, защото както е казал Хераклит доста години преди новата ера: “Единственото, което е сигурно в живота е промяната.”
 
След МВА обучението си във Великобритания се реализирате отново в България. Компаниите тук ценят ли МВА квалификацията и създават ли възможности да приложите новите знания, подходи и лидерския си талант?
 
Категорично считам, че в България има компании, които ценят високо МВА квалификацията. Всъщност, причината да се върна в България бе точно такава компания – Пощенска банка, чийто проактивен подход за привличане на таланти, адекватност и открито желание за прилагане на иновативни мениджърски подходи за решаване на новите предизвикателства, възникнали в една променена и доста динамична бизнес среда, ме мотивира да поема обратно към родината и да се върна, въпреки предложенията, които имах от компании в Лондон. В допълнение към образованието, личностните качества и резултатите, които един мениджър постига са може би най-важните показатели за успеха и кариерата както в България, така и по-света.
 
Как избрахте къде да придобиете своята МВА степен? Защо предпочетохте да прекъснете професионалната си кариера за една година и да се посветите изцяло на МВА? Има Executive MBA програми, които позволяват обучението да се съчетае с професионалните ангажименти.
 
Направих значително проучване на възможностите. За мен най-важното беше да взема възможно най-много знания от програмата в кратък, фокусиран период, през който да се откъсна от натовареното си 10-12 часово работно време, като балансирам между цена и качество, тъй като финансирах сам това начинание и нямах право на грешка. Като финансист ясно си давах сметка, че освен всичко друго една MBA програма трябва да се разглежда и като инвестиция и има съответния “opportunity cost”, съответно инвестираното трябва да се върне многократно за определен, обозрим период от време. Като банкер исках програмата да е на университет, намиращ се в някой от  големите финансовите центрове на Европа, като също така търсих програми от университети с многогодишен MBA опит, максимален микс на различни култури и възможни гледни точки сред студентите и преподаватели със световен опит. Така се спрях на Westminster Business School, London,  които са сред първите с MBA програма в Европа, предлагана от близо 40 години (първият Westminster MBA поток е завършил през далечната 1981 година).
 
Кое беше най-голямото предизвикателство в процеса на кандидатстване за прием в  програма?
 
Всичко беше много по-различно от познатото за мен, защото се случваше след  над 15 години напрегнат професионален опит в банки и много години след  завършването ми на университета  в България. За първи път се сблъсквах с подобни нови методи на оценка и кандидатстване.
 
Как финансирахте обучението си и какви са темповете на възвръщане на инвестицията? Какви други варианти за финансиране бихте препоръчали на сегашните кандидати за МВА обучение?
 
Финансирах обучението си сам, с мои лични спестявания, като избрах програма, която не е много скъпа, а същевременно  получаваш максимума за парите, които влагаш. Категорично мога да заявя, че това беше най-добрата инвестиция, която съм правил до сега! На потенциалните МВА кандидати бих препоръчал да се обърнат за финансиране към банките, които имат специализирани продукти за MBA обучения, като Пощенска Банка. Навремето, за съжаление, нямаше такива в България.
 
Какви бяха акцентите в обучението Ви и какви знания и умения развихте чрез тях? До колко те отговаряха на реалните Ви бизнес и управленски предизвикателства?
 
Програмата беше много иновативна като концепция и методи на MBA обучение. Не се състоеше просто от стандартните дисциплини като Финанси, Маркетинг, HR  и др., а обхващаше цялостно така наречения “Value chain” със съответните взаимовръзки между отделните компоненти, съществени за една компания. Дисциплините бяха Creating Customer Value, Strategic Management, Identifying and Evaluating Value to the company, Innovation and entrepreneurship и т.н. Разбира се всичко като маркетинг, HR, операции, финанси и т.н. беше обхванато, но като цяло, не на парче. Това ми помогна да добия по-добра представа за силите, които влияят върху организацията и как да бъдеш адекватен в бизнес средата, в която се намираме. Разбира се няма образование, което с магическа пръчица да те подготвя за всичко – от самия теб зависи какво ще вземеш и какви умения ще изградиш!
 
Какво от начина на обучение Ви беше най-полезно, кое най-трудно и кое най-непознато?
Най-полезно, освен споменатото в предишния въпрос, бе сблъсъкът на култури и различни гледни точки, някои от които напълно непознати за мен до момента.  В нашия поток имах колеги от почти всички континенти и основни религии, и за първи път се сблъсквах реално с това многообразие, което също така формира и бизнес мисленето на индивиди и нации. Това беше много ценно преживяване и считам, че ме разви значително. Може би най-хубавото е, че освен нови личностни качества успях да изградя и много здрави приятелства. Групата ни беше от 19 човека, като и днес мога да отида спокойно в Щатите, Дубай, Индия, Тайланд, Китай или дори непознатите Тринидад и Тобаго, и да намеря приятел, при който да отседна и да прекараме прекрасно. Дори 7 години след завършването все още поддържаме силна връзка през социалните мрежи и се виждаме от време на време.
 
Кой е най-ценният урок, който научихте, благодарение на обучението си в МВА програма?
Човекът и съответно бизнесът, могат да успеят само ако разбират нещата отвъд очевидното и влагат допълнителни усилия, за да бъдат по-добри от останалите. Всъщност, това е много по-важно от всичко останало. Няма как да повтаряш едно и също, да използваш практики от минали векове и да си успешен в бъдещето. Няма как да спреш да се развиваш на нивото от училище или университета и да очакваш да градиш кариера и да бъдеш успешен дългосрочно.
 
Вие имате страст към иновациите. Поглеждайки назад, как МВА обучението стимулира този творчески дух? Как ще продължите да учите и да се усъвършенствате? 
 
Може би, именно културният сблъсък, който преживях в Лондон и придобитите знания в MBA програмата, като цяло отвориха очите ми към различното и иновативното като стратегия на успеха. Напълно погрешно е да правиш едно и също и да очакваш различен резултат. Светът се развива, иновативните подходи винаги носят повече добавена стойност и допълнителни възможности спрямо стандартните такива. Аз не съм преставал да провокирам себе си и постоянно да следя новостите, като се стремя да провокирам и колегите, с които работя  заедно да търсим нови, иновативни възможности за разрешаване на всеки проблем или предизвикателство.
 
Какво бихте посъветвали тези, които обмислят да се включат в МВА или Executive MBA програми?
 
Категорично препоръчвам програмата! Нека кандидатите обмислят добре стратегията си относно локацията, вида на програмата и периода, през който ще са ангажирани. Моята лична препоръка е внимателно да избират според нуждите си, като съпоставят цената и качеството, което ще получат. В крайна сметка от тях зависи какво и колко ще вземат, никой няма да им подари нищо по време на обучението.  Умения не се заучават, те се изграждат!
 
Ако сега трябваше да избирате бизнес училище за МВА обучение, кои са трите най-важни въпроса, които бихте обсъдили с представители на програмите и защо?
 
Преди всичко бих се фокусирал върху  въпроси, като каква е системата на обучение и какво цели да изгради като умения и знания в обучаващите се, какви и с какъв опит са преподавателите, в кои други университети преподават, какви националности и с какъв опит са кандидатите за MBA на съответния университет.