Интервю с Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка

FacebookTwitterLinkedInEmail

сп. Мениджър | Стр. 182, 183

- Госпожо Димитрова, има ли мъжки и женски стил на управление и кой е по-ефективен?
- Съвременният бизнес се нуждае от хора с визия, новаторско мислене и отлична подготовка – качества, които зависят само от личността, а не от пола. За мен най-ефективният стил на управление е екипният, защото дава възможност за обмен на различни идеи, гледни точки и решения. Затова се стремя да има баланс в екипите, но преди всичко държа на професионализма и отговорността на хората, с които работя. Възхищавам се на силни личности, които имат иновативни идеи, хъс и успяват да предвидят тенденциите, карайки света да се движи напред. Тук специално искам да благодаря на младите мениджъри в Пощенска банка, които зареждат компанията с енергия и иновативни идеи.
- България добро място ли е за една жена да развие мениджърска кариера?
- България дава много възможности за развитие на всеки, който има желание да работи и да се издига – без значение дали е мъж, или жена. Вярвам, че успешната кариера е напълно възможна, въпреки че израстването не е лесен път, а е свързано с дисциплина и самоусъвършенстване. Успехът би бил труден, ако липсва всекидневна подкрепа от работодателя. Именно затова в Пощенска банка се стремим постоянно да развиваме служителите и да им разкриваме нови хоризонти. Като част от този процес наскоро стартирахме и нов стратегически проект в подкрепа на образованието, който ре ализираме заедно със SoftUni. Целта му е да подготвя младите хора за професиите на бъдещето, от една страна, а от друга – да обучава нашите служители за актуалните дигитални предизвикателства.
ПЕТЯ ДИМИТРОВА ОТГОВАРЯ НА:
ИРАВАН ХИРА
- Какво ви вдъхновява да станете сутрин рано или ви държи свежа късно вечер?
- Вдъхновенията ми са много и различни – от усмивките на децата ми до служебните предизвикателства, с които всеки ден се справям. Повечето ми работни дни са по 12 часа, но това не ми тежи, защото наистина обичам това, което правя, и в края на деня чувствам удовлетворение.
- Какъв съвет бихте дали на младите дами, които искат да успеят в бизнеса или на работното си място?
- Да бъдат активни и инициативни, да са любознателни и винаги готови да учат в движение, да черпят мотивация от добрите примери около себе си и да се усъвършенстват. Бих ги посъветвала също и да се вглеждат в детайлите, без да губят поглед върху цялата картина. Всеки ден поднася нов урок – успехът е в това да го разпознаеш и усвоиш. Важно е да си поставиш правилната цел и систематично да я следваш. И разбира се, никога не трябва да забравяш, че животът не е само кариера, както и че кариерата не е “просто работа”.
***
КАРИЕРА Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка. Член е на управителните съвети на Асоциацията на банките в България, фондация “Атанас Буров”, “Борика” АД, сдружение “Ендевър България”, Международния банков институт и Университетския съвет на Американския университет в България. Носител е на над 20 престижни български и международни награди. Петя Димитрова е дипломиран експерт-счетоводител от Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (АССА) в Лондон, има ЕМВА степен от Университета в Шефийлд, Великобритания, и две магистърски степени от УНСС и СУ “Св. Климент Охридски” – по финанси и банково дело и по туризъм. Омъжена, с две деца.
***
ЗА КОМПАНИЯТА Пощенска банка с юридическо име “Юробанк България” АД е петата по активи банка в България с широка клонова мрежа в цялата страна и модерни алтернативни канали за банкиране. Тя има 27-годишно успешно присъствие сред лидерите на банковия пазар у нас и значителна клиентска база от граждани, фирми и институции. Банката е водещ фактор в нововъведенията и формирането на тенденциите в банковия сектор в страната през последните години и е многократно награждавана за своите иновации. Пощенска банка развива проекти, свързани със социална отговорност и устойчивото развитие на бизнеса и обществото.