“Иноваторите говорят” – как избираме нов дом в новата реалност, слушайте в епизод 2 на “Финанси на фокус”

FacebookTwitterLinkedInEmail

21 юни 2021 г.
 

Как се промени имотния пазар и поведението на клиентите след пандемията обсъждат в епизод 2 на подкаста “Финанси на фокус” Радослава Луканова, началник отдел “Специализирани центрове” в Пощенска банка и архитект Атанас Танков, собственик и водещ проектант на студио “Танков архитекти”. Двамата споделиха професионален опит и наблюдения за развитието на сектора, който по всеобщо мнение остана стабилен по време на пандемията и е един от малкото бизнес сектори, които не пострадаха в новата ситуация.
 

Като основна мотивация за покупка на жилище в момента Радослава Луканова посочи осъзнатото по време на пандемията желание и нужда на българите да живеят в по-просторни и комфортни домове, както и търсенето на сигурност в едни нестабилни времена. Според нея това е извадило на пазара и много участници, които са решили да инвестират спестяванията си в собствен дом. Атанас Танков посочи, че освен благоприятните финансови условия, които съществуват в момента, допълнителен фактор за вземането на решения е остарелият и амортизиран сграден фонд. По думите му около 2 млн. души в момента живеят в панелни или ЕПК блокове и това са хора, които очаквано искат да променят стандарта си на живот, което води до постоянно търсене на нови, модерни и качествени жилища. В разговора стана ясно още, че едни от основните играчи на пазара в момента са българите, живеещи в чужбина, за които покупката на жилище у дома е финансово изгодна и достъпна инвестиция, в която те виждат разумен вариант за вложение на спестените си пари.
 

В епизода бяха коментирани и възможностите на клиентите да се възползват от финансиране за покупката на нов дом. “Пощенска банка много бързо предложи разнообразие от решения и канали и успя да отговори на предизвикателството като откри първия дигитален център за жилищно кредитиране. Това е проект, с който много се гордеем и виждаме колко полезен е той за клиентите”, заяви Радослава Луканова. Тя коментира, че в тази динамична ситуация потребителите се нуждаят от професионална консултация, а банката притежава изключително висока експертиза, с която винаги e на разположение да съдейства, както и да им помогне с избора на финансиране, за да изберат продукта, който най-точно отговаря на индивидуалните им нужди.
 

В разговора стана ясно, че водещ фактор в поведението на клиентите вече не е ниската цена, а желанието да имат добавена стойност към своята инвестиция, което ги кара да се ориентират към имоти, които са комбинирани с комплексни услуги. Тенденцията е да се търсят жилища с тераси, вътрешни дворове, басейни, включително и допълнителни екстри, като хранителни магазини или детска градина, каквито се изграждат в някои комплекси. Според архитект Танков “хората вече са надскочили този праг на доходите, с който удовлетворяват само храната и подслона и търсят задоволяване на високите потребности и когато това се прави в собствен дом, с дизайн и  интериор, който сам си изградил, ти правиш първа стъпка да създадеш една хармонична среда, която да отговаря на всички твои нужди”.
 

Целият разговор можете да чуете тук, в обособена секция на сайта bloombergtv.bg, а също и в apple podcast, sound cloudgoogle podcast и Spotify