Илиян Котев беше лектор в онлайн дискусията Digital Finance Outreach 2020

FacebookTwitterLinkedInEmail

Илиян Котев, началник отдел “ИТ методология и управление” в управление “Информационни технологии” в Пощенска банка, беше лектор в онлайн дискусията Digital Finance Outreach 2020. Инициативата, по идея на Европейската Комисия и в партньорство с Българската финтех асоциация има за цел да бъдат проведени серия от събития, на които да бъдат представени най-добрите практики, приложени от националните и европейските екосистеми в сферата на дигиталните финанси, както и да се споделят предизвикателствата за развитие пред сектора.
 
В началото Илиян Котев поздрави организаторите на значимото събитие за възможността заинтересованите страни да се срещнат и цитира данни от издадения преди броени месеци ключов доклад на Българската Финтех Асоциация. Според проучването, броят на компаниите в страната, идентифицирани като финтех е 65, като 41 от тях са стартъпи, а 24 са вече утвърдени компании. Към момента на съставянето на доклада средната възраст на предприятията е 6 години. “Повече от половината от тях са създадени след 2015 г., което е показателно за водещата роля на стартъпите във финтех екосистемата“, каза той.
 
Според Котев високата популярност на финтех компаниите са две – достъпни евтини финансови услуги, облечени във високотехнологични решения. “Все повече хора започват да се доверяват и да търсят дигитални услуги като се откроява явна тенденция качеството на дигиталната услуга да е толкова важна колкото и цената“, посочи той и допълни, че характерно за тези клиенти е, желанието им да платят за това, което  ползват както и, че държат да получат персонализирани продукти съобразно потребностите им.
 
По време на дискусията Илиян Котев постави специален акцент върху силните страни на банките. Той беше категоричен, че банковите институции са еталон за сигурност и клиентско доверие, носители на дългогодишни традиции, устояли на кризи и предизвикателства. “В тяхната основа е правилната оценка и управление на риска, както и покриването на всички регулации“, заяви още той. Според него, не следва да очакваме, че системните банки ще бъдат сериозно застрашени от финтех вълната, но тя може да катализира мисленето на банки в посока дигитализация и сътрудничество с финтех компании.
 
Илиян Котев обърна внимание на възможността разликите между финтех компаниите и банките да бъдат превърнати в обединяващи фактори за едно успешно сътрудничество, фокусирано върху клиентското изживяване в дигитална среда и предоставянето на гъвкави и персонализирани клиентски услуги и продукти. Той отбеляза, че финтех влияе на банковия бизнес по два основни начина – единият е чрез изграждане на ползотворни партньорства с банките, а втория е чрез директна конкуренция. “Ние от Пощенска банка и аз лично, сме убедени, че успешният модел е този на сътрудничеството, а от днешна гледна точка можем да кажем, че моделът, в които вярваме се оказа правилният и сме свидетели на все повече успешни примери за сътрудничества, вместо борба. И този модел на сътрудничество е резултат на нуждите на клиентите вземайки най-доброто “от двата свята“ – гъвкавостта и независимостта на финтех и стабилността, клиентското доверие и сигурността на банките“, изтъкна пред другите експерти Илиян Котев.
 
Той представи пред тях успешните и утвърдени практики на Пощенска банка като партньор на програмата за растеж – Dare to Scale. Програмата е насочена към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си, реализирана съвместно с българския офис на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor. Пощенска банка е и единствената банка със съвместна програма със СофтУни. Ние подкрепяме единствения по рода си Софтуерен университет, който от своя страна дава възможност служители на банката да участват в негови курсове, посочи още Илиян Котев.
 
В заключение той открои още веднъж факта, че дигиталната трансформация е водеща през последните години в Пощенска банка, а Covid-19 даде огромен тласък за дигитализация и на практика ни накара да променим мисленето си в посока на ускорена реализация на проектите ни в полза на обществото.
 
В събитието се включиха представители на държавни институции, ресорни министерства и регулаторните държавните органи, които представиха своята визия за развитието на законодателството, свързано с дигиталните финанси и развитието на този сектор като цяло.

 

PB_Digital Finance Outreach 2020