За трета поредна година ЕБВР отличи Пощенска банка като най-активната банка в България в търговското финансиране

FacebookTwitterLinkedInEmail

17 май 2015 г.

На официална церемония в Лондон Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) награди най-успешните банки по програмата за търговско финансиране за 2015 г. За трета поредна година Пощенска банка получи престижното отличие “Най-активна банка в България в търговското финансиране” (The Trade Facilitation Programme Award: Most Active Issuing Bank in Bulgaria). Признанието е за постигнатите резултати и общ обем на реализираните по програмата сделки, възлизащ на 42 млн. евро за 2015 г.

“Един от основните ни приоритети в Пощенска банка е да сме партньори на бизнеса в България. Предприемачеството в нашата страна набира скорост, получаваме все по-качествени проекти за финансиране, а българските компании имат нужда от силна подкрепа, за да намират нови пазари и да увеличат обема на своето производство. Радостни сме от партньорството си с ЕБВР, благодарение на което можем да подпомогнем развитието на бизнеса и да предложим висококачествени продукти на клиентите си, като ги улесним с възможността за финансиране на външнотърговската им дейност”, коментира г-жа Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка по повод наградата.

Отличията бяха част от провелия се Бизнес форум в рамките на традиционната годишна среща на ЕБВР. Основната тема на форума бяха предизвикателствата и възможностите пред нашия регион през следващите 25 години. От името на Пощенска банка, в Лондон наградата получи Николай Стоянов, началник отдел “Корпоративно транзакционно банкиране” в сектор “Корпоративно банкиране и капиталови пазари”. (приложена снимка)

Ежегодно, с помощта на програмата за търговско финансиране на ЕБВР, Пощенска банка подкрепя българските фирми, износители и вносители, като предоставя гаранции, покриващи рискове при банкови трансакции за търговско финансиране, както и краткосрочно финансиране на външнотърговски сделки и факторинг.

В допълнение на това, банката традиционно отчита добри резултати в предлаганите факторинг услуги и за поредна година е водеща банка на пазара на факторинг услуги в България с 35% пазарен дял от цялостния обем на факторинг бизнеса и с над 60% дял от експортния факторинг. На годишна база за 2015 г. финансовата институция отчита ръст на факторинг услугите от около 7%. Пощенска банка предлага услугите си в областта на факторинга в над 90 държави от Европа, Югоизточна Азия, Северна и Южна Америка.