Ефективното управление на капиталите беше основният акцент в лекцията на Филип Попов пред участниците в Dare to Scale 2021

FacebookTwitterLinkedInEmail

 

Филип Попов, началник управление “Банкиране малък бизнес“ в Пощенска банка, се включи като един от менторите в обучителните сесии на програмата за растеж Dare to Scale на Endeavor България, която се провежда за трета поредна година с основен партньор Пощенска банка. В уоркшопа на тема Capital Raising Попов разкри какви са основните стъпки и принципи на ефективното управление на капиталите, като даде на предприемачите ценни съвети как в максимална степен да се възползват от възможностите, които банката предоставя на техния бизнес.

 

Филип Попов посъветва предприемачите когато правят планове за своя бизнес преди всичко да започнат с отговора на четири ключови въпроса – какво искам да постигна, къде искам да стигна, кога искам да стигна там и какъв трябва да бъде пътят ми. “Всеки иска да постигне огромен ръст за кратък период, но това не винаги е здравословно за една компания“, предупреди участниците Попов и ги насърчи да планират стъпка по стъпка, като целта е винаги да имат конкретни очаквания какво ще се случи на следващия етап от развитието на бизнеса, за да бъдат подготвени да реагират на всяка ситуация.

 

Филип Попов сподели ценен професионален опит с компаниите в програмата, като разясни какви са предимствата на различните видове кредити и как да се възползват от разнообразните възможности, които банките предоставят. “Финансирането трябва да донесе добавена стойност на бизнеса ви“, коментира той и посъветва участниците да теглят кредит с конкретна цел и да го използват точно за това, за което са го изтеглили. Според него предприемачите трябва да обръщат специално внимание и на структурата на кредита, като изберат най-добрия вариант за неговото връщане.

 

В рамките на дискусията бяха обсъдени различни идеи и конкретни казуси, поставени от участниците в програмата за растеж.

 

Програмата за растеж Dare to Scale се реализира за трети път от Endeavor България, с основен партньор Пощенска банка и подкрепата на Софтуер Груп и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНСМП). Тя е насочена към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си. Предприемачите преминават през 4-месечна програма, в рамките на която участват в специализирани обучения и интерактивни сесии, водени от успешни предприемачи и лидери от мрежата на Endeavor. В обучението им са заложени основните области, от които всяка успешна компания има нужда – управление на организацията, продажби, финансово планиране и набиране на капитал и др.