Дончо Донев: Приемането ни в Еврозоната ще даде допълнителни възможности за развитие на капиталовите пазари в България

FacebookTwitterLinkedInEmail

Дончо Донев, директор управление “Капиталови пазари“ в Пощенска банка взе участие в международната конференция „Перспективи и нови възможности за пенсионните пазари в Централна и Източна Европа“. Тя бе организирана от Европейската конфедерация PensionsEurope (CEEC Forum) и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) с водещото партньорство на Пощенска банка. Форумът традиционно събира заедно създателите на политики в Европейския съюз, членовете на PensionsEurope от 25 държави, включително и страни от Централна и Източна Европа.

 

Сред обсъжданите теми глобалните предизвикателства, възстановяване и устойчивостта на ЕС, важността на пенсионните реформи, въздействията на капиталовите пазари в ЕС и пенсионните доходи на фона на все по-променливата пазарна конюнктура, високата инфлация и други глобални въпроси.

 

Дончо Донев се включи в панел, посветен на приемането на еврото и фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб на допълнителното пенсионно осигуряване. В хода на дискусията той сподели своето виждане и подкрепа за приемането на страната ни в Еврозоната, както и че в момента институциите, българската финансова система и инвеститорите са обединени, и работят в посока успешното въвеждане на единната валута. “Приемането ни в Еврозоната ще открие много допълнителни възможности, а сред тях и за развитие на капиталовите пазари в България“, акцентира пред аудиторията Дончо Донев.

 

Изчерпателното представяне на българското решение за изплащане на вторите пенсии получи от гостите широко одобрение за подробния си и цялостен дизайн като алтернатива за решение на множество предизвикателства при фазата на изплащане. Участниците единодушно го признаха за правилно уреждане на процеса, което показва добре премислен подход към фазата.

 

С провеждането на това престижно събитие беше отбелязан важен етап в обсъждането на общите предизвикателства в областта на финансираните пенсии в региона на Централна и Източна Европа.