Дончо Донев: Моментът е подходящ за инвестиции в облигации

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
“Не е късно 2023 година да се окаже годината на облигациите”, прогнозира Дончо Донев, директор управление “Капиталови пазари” в Пощенска банка, по време на Investor Finance Forum, в който се включи заедно с други финансови експерти в дискусия, посветена на инвестиционните фондове.
 
Според Донев сега е моментът за инвестиции в облигации. “Миналата седмица видяхме връх в доходността на 10-годишните щатски книжа, следват ги и европейските ДЦК”, коментира той и уточни, че дори и централните банки да не са приключили с увеличението на лихвите, пазарът на облигации ще продължи да се развива активно. “Дори и да има някакви флуктуации, мисля, че сега е моментът за позициониране на инвеститорите в този пазар”, заяви Донев. Той посочи, че основното предизвикателство пред инвеститорите на практика е да гарантират ликвидните си нужди, тъй като инвестициите в държавни ценни книжа и фондове на паричния пазар не предполагат риск за главницата, ако говорим за дългосрочен хоризонт.
 
Дончо Донев прогнозира, че централните банки са достигнали максимума на покачване на лихвените нива и въпросът в момента е колко дълго ще се задържат те, което зависи от състоянието на икономиките. “Аз лично смятам, че принципът higher for longer може би ще се изпълни, тъй като няма да видим толкова негативно развитие в икономиките, и това ще позволи основните лихви да се задържат на тези нива около година”, поясни Донев.
 
По време на форума експертите се обединиха и около тезата, че допълнителен натиск върху икономиките оказват цените на енергоносителите. В хода на дискусията те потвърдиха, че инвестициите в облигации са основен тренд на пазарите в момента заради ръстовете на лихвите.