Даниела Иванова участва в експертна дискусия за имотния сектор и пазара на жилища в София

FacebookTwitterLinkedInEmail

Водещият портал за обяви на недвижими имоти Imoti.net организира експертна дискусия за имотния сектор с фокус върху пазара на жилища в София. Пощенска банка е генерален партньор на срещите в редица градове в страната, които се организират с цел да се стимулира професионалното развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

 

По време на дебата експерти от сектора и икономисти се обединиха около становището, че на този етап балон на пазара на недвижими имоти в България няма. Участниците споделиха виждането, че цените на недвижимите имоти растат устойчиво в последните пет-шест години, движени основно от нарастване на покупателната способност на домакинствата, от нуждата за повече комфорт и пространство и подкрепени от банковото кредитиране. Даниела Иванова, началник отдел “Ключови партньорства” в Пощенска банка, също посочи, че на този етап не може да се говори за балон при недвижимите имоти. “Виждаме добри клиенти, с добри имоти, хора, които искат да живеят качествено и вярвам, че това ще продължи“, допълни тя.

 

Даниела Иванова заяви по време на форума, че Пощенска банка отчита през последната година ръст от над 20 на сто в жилищното кредитиране в София и в големите градове. “Средният размер на кредитите в София е с над 20 процента по-голям от този в страната, но в последната година и в останалите големи градове вече се продават имоти на цени, които са равни на софийските“, обясни Даниела Иванова. Тя допълни, че имотите, които купуват клиентите, са все по-хубави, в основната си част са монолитни и са големи, като за последната година със 17 % се е увеличила площта на средния имот, който клиентите на Пощенска банка купуват.

 

“Купувачи са хора със сериозни доходи и образование, като над 76 на сто от клиентите на банката са с висше образование и доходи над средните за страната, 80 на сто от получателите на кредити са семейства с желание за първо жилище или подобряващи комфорта на настоящото си, а над 60 на сто от клиентите на банката са млади хора – до 40 години“, посочи в презентацията си Даниела Иванова.

 

Пред гостите на форума Даниела Иванова представи Онлайн центъра за жилищно кредитиране на Пощенска банка, с който банката въведе нов модел за бързо и удобно клиентско обслужване.

 

“С тази поредна дигитална иновация ние осигуряваме на клиентите висока експертиза и улесняваме цялостния процес на жилищно кредитиране, като пренасяме всичко в онлайн среда – от консултирането на клиентите до придвижването на цялата документация по заема“, акцентира тя и обърна внимание на участниците, че кандидатстващите за жилищен кредит в Пощенска банка могат да се възползват от отлични условия до 31 октомври 2021 г. Тя отбеляза, че клиентите могат да получат възстановяване на разходите за учредяване на ипотека в размер до 1 000 лв. и да се възползват от още атрактивни условия като освобождаване от такса за оценка на кредитоспособността при нов жилищен кредит, както и от такса за документален анализ на обезпечението или за оценка на обезпечението при рефинансиране на съществуващи задължения.

 

Участниците в дискусията споделиха, че се засилва интересът към къщите в околностите на София, като те са както единични, така и в затворени комплекси.

 

3

 

4

 

MCimage_2021_10_20T07_36_14_389Z