Дамите – нежност и сила в света на парите

FacebookTwitterLinkedInEmail

Интервю на Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка за “Жената днес”

Смятате ли, че полът има значение, когато става дума за организиране на финанси? С какво се отличават жените в тази материя?

Аз дълбоко вярвам, че подготовката и квалификацията са определящи, а не полът. Има една мисъл, от която основно се ръководя както в личния, така и в професионалния си живот, а именно, че шансът е на страната на подготвения ум. Равенството между половете е основополагащо правило. Безкомпромисна съм в убежденията си, че трябва да се създават равни условия за труд, кариерно израстване и заплащане на мъжете и жените. Колкото до организирането на финанси – всеки човек има своите лични качества, които му дават предимство в дадена област. Разбира се, дамите притежават редица положителни качества, които биха могли да се възприемат като тяхно преимущество. В женската природа е заложено лидерството, емоционалната интелигентност, способността да се балансира с много задачи едновременно. Но всичко това трябва да се развива. Въпросът е да бъдеш последователен и да следваш неотклонно това, което си си заложил като цели. За да си успешен, трябва да имаш визия, да умееш да управляваш разходите, ефективността и процесите в организацията, да вдъхновяваш екипа.

Докато мъжете са амбициозни и действията им често са повлияни от тестостерона, то дамите са по-гъвкави, изобретателни и разумни. Как това се отразява на отношението им към парите? Имате ли наблюдения?

Жените също така притежават необходимата дисциплина, съсредоточеност и стремеж към самоутвърждаване, което им помага да успяват в “света на парите”. Парите дават власт, а понякога това може да бъде много опасно изкушение, което може да те накара да изгубиш трезва представа. Нямаш ли трезва преценка – нямаш място в света на парите. Тук говоря от опита си като мениджър. Жените също така са по-склонни да направят разумен компромис, докато мъжете са по-склонни да се състезават един с друг. Дамите съставляват над 60-70% от моя екип, може би защото уменията им за комуникация, преговори, а защо не и личният им чар ги правят много подходящи за длъжности, свързани с банковото обслужване. Разбира се, работя и с изключителни колеги – професионалисти мъже, така че отново ще подчертая, че не полът, а умът, трудолюбието и ценностите на човека са най-важни. 

Все повече жени сами се грижат за доходите на семейството си. Какъв съвет можете да им дадете?

Финансовите решения винаги съпътстват житейските решения. Не обичам да давам общи съвети, т.к. вярвам, че всичко е индивидуално. Все пак, много е важно, докато изграждаш живота си, да създаваш дългосрочна връзка с банката, която те обслужва. Такива са успешните световни практики в държави, които са много по-напред от България и където хората живеят много по-добре и то не поради факта, че взимат повече пари, че стандартът е по-висок и т.н. По този начин намираш най-верните решения на база на това какви са твоите нужди, склонността да поемаш рискове, как управляваш финансите си. Няма общовалидни верни или грешни решения.

Кой е най-добрият начин за инвестиране на свободните средства в днешни дни?

Това, което аз правя, е да диверсифицирам спестяванията си – прилагам този принцип във всичко. За мен не само като ръководител на водеща финансова институция, но и като жена, майка, съпруга – това е най-добрият начин, за да си осигурен дългосрочно. Иначе може да се помисли не само за стандартните срочни депозити, а и за други спестовни продукти. Вече има и комбинирани предложения, които дават огромни предимства. Хубаво е да следим какво се случва на запад, понякога разбира се нещата са несравними, но от там можем да вземем ценен опит за работещи решения, които на местна почва може би дори не биха ни хрумнали. Аз съм особено доволна, че ние първи наскоро предложихме един такъв изцяло нов продукт на българския пазар – спестовен жилищен кредит. “Спестовният жилищен кредит” дава на клиента много нови възможности. Най-общо логиката му е, че ние автоматично намаляваме лихвата по кредита в зависимост от размера на спестяванията на кредитополучателя в банката. Имайте предвид, че по отношение на банковите продукти, иновацията се появява веднъж на 5 или дори 10 години и затова съм особено щастлива, че именно нашата банка е първата, която разработи и предложи на българския пазар този продукт.

Бихте ли посъветвали жените да рискуват?

Това отново е строго индивидуален въпрос. Има моменти, в които човек трябва да рискува – стига разбира се рискът да е премерен и да не се стига до крайности. Едно от най-трудните, но и най-успешните, или дори най-сладките решения в живота неминуемо са свързани с поемането на определена доза риск. За себе си винаги определям какви биха били позитивите и негативите от едно решение, преценявам и вътрешната си нагласа, доколко силно желая да поема даден риск, като се опитвам да намеря баланса в това сложно уравнение, така че да не се ръководя винаги от страха, че мога да загубя нещо, или пък другата крайност – да се оставям изцяло на емоциите си.

Кога и за какво е разумно да се взимат кредити?

Както вече казах – аз вярвам в дългосрочната връзка с финансовия партньор, който сме избрали. Тя е подобна на отношенията с личния партньор – основава се на огромно доверие и уважение към другия, към идеите, плановете и мечтите му. В България вече почти всеки може да кандидатства за кредит. Важното е да получи стойностно финансово консултиране, така че вариантът на кредит, който избере, да отговаря максимално точно на индивидуалните му нуждите. Все пак ще си позволя да дам личен съвет към дамите – възползвайте се от предимствата, които дават кредитните карти. С тях сте защитени, а освен това и печелите – отстъпки, удобство, време, усилия, бонус точки, които могат директно да обръщат в пари. Всяка дама заслужава този удобен и модерен инструмент.