Васил Тeрзиев в Dare to Scale: Познавай пазара и бизнеса – само тогава можеш да ги управляваш успешно

FacebookTwitterLinkedInEmail

Успешният сериен предприемач и председател на Борда на Endeavor Bulgaria беше ментор на предприемачите в първото обучение от програмата за растеж.

 

С практически тренинг, посветен на Product-Market Fit, стартира уникалната за пазара 4-месечна програма за растеж Dare to Scale. Пилотният проект на българския офис на глобалната мрежа Endeavor се осъществява с подкрепата на Пощенска банка и цели да подпомогне 10 български компании, избрани за участие в нея, в по-мащабното разрастване на дейността им – включително и на глобално ниво.

Ментор на предприемачите в областта на Product-Market Fit е Васил Терзиев, председател на Борда на Endeavor Bulgaria, партньор в Eleven Ventures и съосновател на Telerik Academy. Той сподели с тях ценен личен опит от практиката си на сериен предприемач, като се фокусира върху най-важния елемент – създаването и верифицирането на успешен продукт и бизнес модел.

Според Васил Терзиев, за да създадеш добър продукт или услуга, е важно да познаваш добре хората, за които той е предназначен, и нуждите им, защото това е предпоставка да можеш да създадеш стойност за тях. Всичко в успешното бизнес начинание опира именно до стойността за потребителя, а не до самия продукт или до пазара, подчерта той и допълни, че за предприемачите са изключително важни мотивацията, познаването на конкурентите, дисциплината и фокусът – върху стратегическите анализи и планове. В развитието на проекта идва момент, в който са изчистени всички неизвестни – тогава предприемачът трябва да го предаде в ръцете на оперативен екип, който да има ангажимента да го реализира по най-добрия начин.

За създаващите бизнес е важно в голямата част от времето си да анализират дали вървят напред с правилните хора и дали са си поставили правилните задачи – успехите идват, когато човек се научи да търси отговори на големите въпроси. Познавай пазара и бизнеса – само тогава можеш да ги управляваш успешно, обобщи Васил Терзиев.

Той им препоръча две книги, които могат да допринесат за надграждане на знанията в областта – “Monetizing Innovation“ на Madhavan Ramanujam и Georg Tacke и “Disciplined Entrepreneurship“ на Bill Aulet.

В рамките на тренинга бяха обсъдени и много конкретни предизвикателства пред компаниите-участници в програмата.

Програмата Dare to Scale продължава със специализирани обучения и интерактивни сесии, водени от успешни предприемачи и лидери от мрежата на Endeavor. В обучението им са заложени основните области, от които всяка успешна компания има нужда – управление на организацията, продажби, финансово планиране и набиране на капитал и др.

pb_endeavour_linkedin