Васил Сланчев: Насърчаваме клиентите да заложат на регулярни инвестиции, защото в динамична среда те се отплащат най-добре

FacebookTwitterLinkedInEmail

Началникът на отдел “Частно банкиране и взаимни фондове“ в управление “Капиталови пазари“ на Пощенска банка участва в конференцията Investor Finance Forum

 

 

За единадесета поредна година конференцията Investor Finance Forum събра финансови експерти, инвеститори и бизнес анализатори, които представиха своята визия за икономическата среда, както и прогнозите си за нейното развитие. В рамките на събитието се проведе и дискусията „Инвестиционните фондове – защита при падащи пазари“, в която се включи Васил Сланчев, началник отдел “Частно банкиране и взаимни фондове“ в управление “Капиталови пазари“ на Пощенска банка. Заедно с други експерти от бранша той коментира възможностите, които предоставя фондовата индустрия, като изтъкна, че в момента Пощенска банка предлага на своите клиенти един много добър диверсификационен микс от продукти, който им позволява в кошницата си да включат не само депозит, но също така и инвестиция във взаимен фонд или структуриран депозит. „Клиентите ни имат широки възможности, алтернативите са големи и в крайна сметка дори тази среда на все още нулеви лихвени проценти позволява да се търсят нови и по-интересни решения“, заяви Васил Сланчев пред участниците във форума.

 

Той изтъкна, че регулярните инвестиции в тази динамична среда на волатилни пазари се отплаща най-добре и затова Пощенска банка насърчава клиентите да заложат на регулярните инвестиции, а не на еднократна директна инвестиция. Сланчев припомни, че последната година е била рекордна откъм ръст на нетните активи на местните и чуждестранните фондове, представени у нас, и посочи, че „по някакъв начин фондовата индустрия и взаимните фондове позволяват на всеки един от нас да се възползва максимално от пазарите дори когато те не вървят нагоре“. В допълнение той изтъкна, че праговете за включване са ниски, което позволява на желаещите да инвестират дори и минимална сума, което на практика им осигурява достъп до глобалните пазари и до всички позитиви от това.

 

По време на дискусията беше поставен и въпросът за все по-сериозните ESG регулации, на които трябва да отговорят финансовите институции. Участниците в панела споделиха различни становища по темата и изтъкнаха, че един от положителните ефекти е възможността за по-коректното определяне на рисковия профил, което подпомага взимането на инвестиционно решение и осъзнаването на рисковете и ползите, които се поемат с определена инвестиция.

 

Васил Сланчев посочи, че в отговор на очакванията и актуалните тенденции Пощенска банка също е предложила на своите клиенти възможност за инвестиция в ESG фонд, което по думите му е предизвикало интерес особено в по-младото поколение.

 

По време на дискусията експертите отчетоха, че инвестицията във фондовата индустрия става все по-разпознаваема като финансова алтернатива за клиентите, които все по-добре се ориентират в този сегмент. Помолен за конкретен съвет към потребителите, Васил Сланчев заяви, че най-важното е да инвестират, защото инвестицията винаги се отплаща във времето. „Възможностите през взаимните фондове са доста неограничени, праговете са свалени максимално, така че регулярен инвестиционен план или спестовен инвестиционен план е добра алтернатива“, посочи той в заключение.