Български отбор е сред победителите в регионално състезание за финансови технологии

FacebookTwitterLinkedInEmail

28 юни 2016 г.

Екипът на Imperia Mobile от България се класира сред най-добрите отбори в регионалното състезание за финансови технологии Beyond Hackathon, което се проведе през изминалия уикенд в Атина. Десет българи участваха в състезанието по покана на Пощенска банка.

Младежки ентусиазъм, много разработчици, оригинални решения за трудния и взискателен пазар като този на финансови услуги, творчески предложения, насочени към използването на потребителския опит и конкуренция на международно ниво – с това се отличи регионалното състезание Beyond Hackathon, организирано от Юробанк – европейската банкова група, част от която е Пощенска банка. Общо 17 отбора, сред които представители на България, Румъния, Словения и Гърция, презентираха предложения си в края на двудневния работен процес. Международното шестчленно жури оценяваше решенията, като един от критериите бе да се комбинира съдържанието на решенията с приложения, адресирани по един или друг начин към крайния потребител.

На първо място се класира отборът Counterfactual, а втори бе отборът с име Xbots. Победителите представиха приложение с препоръки и съвети за намаляване разходите на потребителите. Второто място заслужи младият отбор, който представи Таки – първият чат-робот личен банков асистент. Нашите сънародници от Imperia Mobile спечелиха третото място с иновативното си решение iBank, което впечатли журито с функционалности като добавена реалност, плащане с пръстов отпечатък, сканиране на кредитни и дебитни карти с камера на телефона за логин в приложението и нов начин за директен трансфер на средства между потребители на банката, използващи приложението.

В рамките на трите дни участниците не само се запознаха и обмениха опит, но и чуха мотивиращи речи и вдъхновяващи говорители на международно ниво. Те получиха съвети от експерти в сферата на бизнеса, дизайна, технологиите и комуникациите. Всеки от отборите имаше собствен ментор, който ги подпомагаше да развият идеите си по най-добрия възможен начин. Класиралите се на първо, второ и трето място получиха и парични награди, съответно в размер на 5 000, 3 000 и 2 000 евро.

Beyond Hackathon е част от инициативите на Центъра за иновации на Юробанк, чиято цел е да вдъхновява, развива и промотира отворените иновации в сферата на финансовите услуги, като работи в сътрудничество с глобалната стартъп общност. Състезанието за финансови технологии се провежда съвместно с две от най-големите платформи за подпомагане на стартъп компании в региона – Found Ation и The Cube.

За повече информация относно проведеното състезание посетете: www.beyondhackathon.com или Фейсбук страницата: www.facebook.com/BeyondHackathon