Божидар Нейчев в Dare to Scale: Необходимостта от бизнес план е жизненоважна за стратегията на всяка компания

FacebookTwitterLinkedInEmail

Budgeting and Business Planning беше темата на петото обучение, част от 4-месечната програма за растеж Dare to Scale. Пилотният проект на Endeavor се осъществява с подкрепата на Пощенска банка и цели да подпомогне 10 български компании, избрани за участие в нея, в по-мащабното разрастване на дейността им – включително и на глобално ниво.
 
Ментор на предприемачите в тази област беше Божидар Нейчев – старши съдружник в PwC и ръководител направление Корпоративни финанси за Централна и Източна Европа. Той има 22–годишен опит в сферата на консултантските услуги и стратегическите анализи. Ръководил е множество проекти свързани с преструктурирания, сливания и придобивания на местни и чуждестранни компании.
 
“Необходимостта от бизнес план е жизненоважна за стратегията на всяка компания, защото ще ви помогне в последващо дефиниране на пазара”, сподели пред младите предприемачи Божидар Нейчев. Според него от съществено значение е при планирането различните аспекти като продажби, екип, технологии, да бъдат свързани. Той посъветва участниците в обучението винаги да бъдат фокусирани върху моментите, които са ключови за една компания, за да бъдат наясно какво прави един модел печеливш.
 
“Мислете нестандартно, за да визуализирате къде се намира вашето конкретно предимство, за да успеете да го капитализирате“, посочи менторът и допълни, че определянето на слабите страни на компанията е също така важно, както и на силните й. Във вълнуваща презентация пред участниците той представи различните видове бюджети и техните стратегически предимства по пътя към постигането на дадена цел.
 
В рамките на дискусията бяха обсъдени различни идеи и конкретни предложения, а Божидар Нейчев отговори на много въпроси на предприемачите и конкретни казуси пред компаниите-участници в програмата.
 
Програмата Dare to Scale продължава със специализирани обучения и интерактивни сесии, водени от успешни предприемачи и лидери от мрежата на Endeavor. В обучението им са заложени основните области, от които всяка успешна компания има нужда – управление на организацията, продажби, финансово планиране и набиране на капитал и др.

 

Dare-to-Scale-11-19-1-1
 
Dare-to-Scale-11-19-3-1