Близо 2 000 ученика предложиха идеи за развитието на средното образование

FacebookTwitterLinkedInEmail

Близо 2 000 ученика предложиха идеи за развитието на средното образование

Всеки девети посетител на интернет страницата на програмата “Силен старт с Пощенска банка” е споделил идеите си за реформа в училище

5 януари 2011 г., София

Близо 2 000 ученика изпратиха есета със своите идеи за развитието на средното образование у нас в рамките на програмата “Силен старт с Пощенска банка”. В тазгодишното издание на програмата, подкрепяща средното образование, финансовата институция ще награди 50-те ученика, написали най-добрите есета на тема “Изгони скуката от училище”, със стипендии в размер на 1 000 лв. Необходимо условие за участие беше кандидатите да предложат иновативни и приложими идеи за развитие на средното образование в страната и да са с успех от предходната година не по-нисък от 5,00.

 

В шестото издание на програмата се включиха ученици от осми до дванадесети клас в гимназиите и специализираните училища от 164 града на България. Най-голям брой са участниците от София с 352 есета, учениците от Пловдив с 119, Стара Загора – 61, Варна и Бургас с по 60 участника. За стипендиите се борят и ученици от градовете Ардино, Борино, Арчар, Берковица, Баните, Брезово, Велинград, Видин, Враца, Вълкосел, Габрово, Генерал Тошево, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Етрополе, Исперих, Копривщица и др. Най-активните средношколци са тези в 11-ти и 12-ти клас – общо с  823 есета, разделени почти по равно.

Есетата на кандидатите ще се оценяват до края на януари. Журито е съставено от представители на неправителствените организации, партньори на програмата – Български дарителски форум, фондация “Пайдея”, Национална мрежа на децата и Асоциация “Родители”, на медиите – Дарик радио и БНТ, както и на Пощенска банка. Отличените  есета ще бъдат събрани в специална книга и предоставени на Министерството на образованието младежта и науката, под чийто патронаж традиционно се провежда програма “Силен старт”.

Сред идеите на средношколците преобладават предложения за включване на учениците в процеса на обучението, повече дискусии в учебните часове, провокиращи проактивно отношение, намаляване на дистанцията учител–ученик, както и за подобряване на материалната база.

Програма “Силен старт с Пощенска банка” се провежда от 2005 г. под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката. Инициативата е израз на убеждението на Пощенска банка, че знанията, дисциплината и ученолюбието са предпоставки за успешна личностна и професионална реализация в съвременното общество. През последните 5 години програмата отличи някои от най-изявените осмокласници от специализираните езикови гимназии и специализираните паралелки в СОУ. Новите стипендианти ще бъдат избрани сред учениците от 8 до 12 клас в всички училищата у нас след оценка на изпратените от тях предложения за развитие на средното образование в страната. Отличените 50 ученика ще получат от Пощенска банка еднократни стипендии в размер на 1 000 лв. и почетна грамота.

Пощенска банка

, с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД, е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с 86,49 млрд. евро активи и над 23 000 служители, която предлага своите продукти и услуги в над 1 600 свои локации и чрез алтернативни дистрибуционни канали. В Европа групата присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи Груп е част от И Еф Джи Груп, една от най-големите международни банкови групи с присъствие в 40 страни

.

Повече информация за Юробанк И Еф Джи можете да намерите на
www.eurobank.gr
.