БГСервиз – създателите на nZoom- платформа за проследяване на специфични бизнес процеси

FacebookTwitterLinkedInEmail

10 иновативни български компании ще вземат участие в първата по рода си програма за растеж Dare to Scale. Това е инициатива на българския офис на глобалната мрежа Endeavor и е насочена към подпомагане на бизнеси, които вече са преминали през стартъп фазата и са в началото на по-мащабното разрастване на дейността си. Пилотният проект се реализира съвместно с Пощенска банка и и с подкрепата на една от най-големите български софтуерни компании Скейл Фокус и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В тази рубрика ще ви представим десетте избрани компании.

Историята на БГСервиз започва необичайно – на капака на акумулаторна печка в редакцията на списание за компютърни игри. Лежейки върху нея след поредната нощна смяна в опит да предадат списанието към печатницата на време, Юлиян Калдерон осъзнава следния факт. Основните му доходи идват от дейността, която заема съвсем малко от времето му – компютърна поддръжка на бизнес клиенти. Заедно с друг автор от списанието – Благомир Петров, основават през 2002г. БГСервиз  с екзотичната по това време идея да заменят кварталния хакер и да предоставят професионална компютърна поддръжка на малкия и среден бизнес в България.  След бавен старт, при когото основната трудност е да обяснят смисъла на услугата и ползите от нея, БГСервиз се разраства до екип от 40 човека с офиси в София и Варна. Благомир вярва, че добрият екип означава качествено свършена работа, а оттам и доволни клиента и до момента това е основното предимство на компанията. “Първите ни клиенти от преди 17 години продължават да разчитат на нас“ споделят с усмивка двамата съдружници.

През 2007г. фирмата стартира разработка на собствено софтуерно решение. Причината – “Защото бяхме млади и глупави“ – шегува се Юлиян. „Не успяхме да намерим софтуер, който да може да съобрази с начина на правене на бизнес на отделните клиенти. Или поне не такъв, който да е по бюджета на малките и средни компании.  Накрая решихме да направим решение, което да може да съобразява със спецификата на всяка една компания и да се моделира спрямо нейните нужди“.  Така се появява nZoom, който в началото помага управление на документите в организацията, като в последствие се развива като сериозна платформа за проследяване на специфични бизнес процеси. Клиентите, доверили се на nZoom варират от водещи компании в области като недвижими имоти, застраховане, туризъм до професионални услуги и строителство.

БГСервиз e една от 10-те компании, които са избрани да станат част от пилотната прогрaма Dare to Scale на Endeavor. Чрез нея, Благомир и Юлиян вярват че ще намерят правилния път да фокусират усилията си и да капитализират придобитите с годините умения и опит. С помощта на работните срещи и менторската помощ да дефинират продукти и пакети от услуги. Целта им е  да се насочат към високия корпоративен сегмент в България и да достигнат до ИТ пазарите на съседните на България страни.