Асен Ягодин: Присъединяването към Банковия съюз на ЕС и ERM II ще е положителен сигнал за чуждестранните инвеститори

FacebookTwitterLinkedInEmail

Асен Ягодин, член на УС и изпълнителен директор на Пощенска банка, участва във второто издание на престижния международен икономически форум в Пловдив. Събитието събра премиери, министри, водещи икономисти, висши представители на европейските институции и неправителствения сектор. Сред темите, обсъдени на форума, са предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентноспособността у нас и в Югоизточна Европа, европейската перспектива пред Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Еврокомисия, пътната карта на България към ЕРМ II и Банковия съюз, привличането на чужди инвестиции и др.

В изказването си в панела за пътната карта за присъединяването ни към ЕРМ II и Банковия съюз, Асен Ягодин подчерта, че България на практика вече е 20 години в еврозоната, тъй като в страната ни стриктно спазва условията на валутен борд. Този механизъм премина през няколко изпитания и показа, че работи успешно, подчерта той.

Според Асен Ягодин присъединяването на страната ни към Банковия съюз на ЕС и механизма ERM II ще е още една добра оценка за свършеното във финансовия сектор и положителен сигнал към чуждестранните инвеститори. Важно е, че така ще се затвърди образът на България като държава, в която могат да се правят инвестиции и да се влагат капитали. Решаващото в този процес е не скоростта, а посоката, в която се движим и ясната перспектива за присъединяването ни към Банковия съюз на ЕС и механизма ERM II, обобщи той.

viber-image-2019-06-27-15-10-3