Асен Ягодин: България е готова за влизане в еврозоната при спазване на всички критерии

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
Предизвикателствата пред банковия и финансовия сектор у нас бяха основна тема на дискусионен панел по време на специализираната финансова конференция “Шумът на парите-2023″, в който се включи изпълнителният директор и член на Управителния съвет на Пощенска банка Асен Ягодин. Участниците обсъдиха текущото състояние на икономиката в еврозоната и напредъка на България да стане част от нея. Експертите коментираха възможните сценарии за присъединяването ни към еврозоната на фона на данните за инфлацията.
 
Асен Ягодин посочи, че България е готова за влизане в еврозоната, при спазване на всичките критерии от Маастрихт за валутна, лихвена, бюджетна стабилност. “Всички тези фактори ги имаме налични през последните години, с изключение на нивата на инфлацията. Всъщност наличието на валутен борд стабилизира държавата и закрепи богатството на населението и компаниите”, коментира той.
 
Асен Ягодин изрази надежда, че задачите на държавата и регулаторите в предстоящата фаза по пътя към еврозоната, ще бъдат лесни. “Що се касае до населението, то така или иначе вече ценообразува в евро, особено инвестиционните стоки. Не мисля, че за обществото ще бъде голямо сътресение преминаването към евро” допълни той.
 
“Имах възможност да участвам и преди година на този престижен форум с изтъкнати експерти. Ценно е, че тук винаги се разглеждат различни гледни точки. За времето от последното ми гостуване сме свидетели как лихвената среда се промени. От гледна точка на възможностите за правене на бизнес и достъпността на кредита, преди една година той беше значително по-достъпен, като това е резултат по-скоро на увереността на бизнеса, че средата е предвидима и условията са такива, че спокойно да могат да бъдат изплащани инвестиции, финансирани от кредити”, коментира Асен Ягодин.
 
Перспективите за глобалната, европейската и българската икономика във време на нарастваща инфлация, възможностите и предизвикателствата пред страната ни по пътя към еврозоната, бяха сред основните теми, обсъдени в 14-то издание на бизнес форума.