Пощенска банка обяви победителите в конкурса “Силен старт”

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка обяви победителите в конкурса “Силен старт”

Близо 1000 ученици от средните училища се съревноваваха за 50 стипендии в размер от 1000 лв

.

20 март 2011, София

Вече са известни имената на победителите в програмата “Силен старт”, които Пощенска банка ще награди с 50 еднократни стипендии по 1000 лв. Журито, съставено от представители на неправителствените организации, партньори на програмата – Български дарителски форум, фондация “Пайдея”, “Национална мрежа за децата” и асоциация “Родители”, на медиите – Vesti.bg, списание “Мениджър” и списание “Тема”, както и на Пощенска банка оцени работите на близо 1000 ученика, изразили мнението си по актуални социални проблеми чрез есе на тема “Моят силен старт за България започва с…”

Отличени са гимназисти от 25 града в страната. Сред победителите най-много са учениците от София с 10 спечелили есета, следвани от градовете Варна и Русе с по 5 есета. Наградени има и от Плевен, Бургас, Сандански и Своге.

Най-оспорвана беше класацията в 11-ти и 12-ти клас. Стипендиите ще бъдат връчени на учениците на специална церемония, в присъствието на техните родители, журито на конкурса, както и представители на властта, и медиите. Имената на победителите вече са обявени на официалната страница на програмата
www.silenstart.bg
. Отличените есета ще помогнат за създаването на първата Младежка пътна карта за развитие на България, която ще съдържа предложения за силен старт за страната, обобщени в 20 стъпки, и ще бъде връчена на представители на управленската власт.

“Пощенска банка е утвърден партньор на българското образование и се стреми да допринесе за подобряване на неговото ниво, както и да стимулира учениците да изразят своята активна гражданска позиция. Новата тема на програмата “Силен старт” показа, че имаме изключително ангажирани младежи, които са готови да работят за едно по-добро бъдеще на страната ни както на идейно, така и на практическо ниво”, каза Петя Димитрова, изпълнителен директор на Пощенска банка.

“След като прочетох стотина есета на участниците в “Силен старт” съм много по-уверен в доброто бъдеще на страната ни. Сигурен съм, че в България растат умни, емоционални и интелигентни деца. Повечето от тях имат силно усещане за истинските теми в живота – за обичта и доверието, за честността и приятелството, за хората и машините, за образованието, за чистотата в отношенията и в природата. “Силен старт” е прекрасна инициатива на Пощенска банка, която се грижи за талантливите българки деца и за мен беше изключително приятно да бъда част от журито тази година и да опозная и разбера по-добре децата, които утре ще управляват България. ” отбеляза и Максим Майер, главен редактор на списание “Мениджър” и член на журито.

“Темата на програмата тази година изглежда е улучила точно вълненията и тревогите на младите хора – от есетата ясно личи тяхната съпричастност към социалните проблеми и желанието им да участват в намирането на решения. Изключителна ангажираност, желание за намиране не само на личностна реализация, но и за подобряване на средата, в която живеем – това ме впечатли в есетата, които прочетох и бих искала да поздравя участниците в “Силен старт” за позицията им.”, коментира своето впечатление от есетата главният редактор на Vesti.bg Евгения Друмева.

“Тази година много ме впечатлиха есетата, които дават конкретно решение на поставения проблем, въпреки високите изисквания, които поставихме пред тях чрез новата тема. Изключително важно е според мен, че учениците са осъзнали факта, че волята за промяна идва от самите тях и те са “Силният старт на България”, сподели своите наблюдения и Красимира Величкова, изпълнителен директор на Българския дарителски форум.

В седмото издание на програмата се включиха ученици от осми до дванадесети клас в гимназиите и специализираните училища от 111 града на България. Най-голям брой са участниците от София със 192 есета, следвани от учениците от Варна (с 62 есета) и от Пловдив (с 43 есета). За стипендиите се борят и ученици от градовете Абланица, Берковица, Добрич, Горна Оряховица, Пазарджик Сандански, Силистра, Шумен, Ямбол и др. Най-активните участници са тези от 11-ти и 12-ти клас – общо с 463 есета, разделени почти по равно.

Програмата за подкрепа на средното образование “Силен старт с Пощенска банка” се провежда от 2005 г. под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката. Целта на проекта е посредством сътрудничество на бизнеса, неправителствения сектор, държавните институции и медиите, да даде възможност на младите хора да изразят своето мнение по социално-значими теми като образованието, и проблемите в съвременното общество. Чрез “Силен старт” Пощенска банка цели да поощри бъдещите лидери на страната и да популяризира идеите им с всички заинтересовани страни. От старта на програмата до днес общо 816 ученици са получили стипендии от Пощенска банка на обща стойност 426 250 лв.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с 81,9 млрд. евро активи. Групата има над 22 500 служители и предлага продуктите и услугите си чрез мрежата си от 1 600 локации и чрез алтернативни канали за дистрибуция. Юробанк И Еф Джи присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи е част от И Еф Джи Груп, международна банкова група с присъствие в 40 страни.

Повече информация за Юробанк И Еф Джи можете да намерите на

www.eurobank.gr

.