Петя Димитрова, изпълнителен директор на Пощенска банка, е избрана за един от 192-та млади лидери на света от Световния икономически форум

FacebookTwitterLinkedInEmail

 

6 март 2012 г., София

PetiaDimitrova.JPG

Петя Димитрова, изпълнителен директор на Пощенска банка, беше избрана за един от 192-мата млади лидери на света от общността на Младите световни лидери за 2012 година (Young Global Leaders). Престижното отличие се присъжда от Световния икономически форум и е признание за изключителни постижения в областта на мениджмънта, както на професионално, така и на социално ниво. Тази година номинираните млади лидери са от 59 страни, 46 от тях идват от Европа. Сред другите номинирани за 2012 година европейци са: Бригита Олсон, Министър по Европейските въпроси на Швеция, Михал Крупински, Директор Международно банкиране и пазари на Bank of America Merrill Lynch,Франц Кох, Главен изпълнителен директор, PUMA, Германия и други.

Номинираните  ще станат част от една по-широка общност на форума на Младите световни лидери, която в момента обединява 713 изключителни личности. Те са активно ангажирани членове на техните общности и ще вземат участие в събития, организирани от Световния икономически форум, както и в годишната среща на Младите световни лидери, която ще се състои тази година между 14 и 18 април в Пуерто Ваярта, Мексико.

Всяка година фондацията Световен икономически форум (World Economic Forum) присъжда на специално селектирана група от най-изтъкнатите млади лидери на възраст под 40 години отличието “Млад световен лидер”. Отличените лидери имат различно образование и област на професионална реализация и са подбрани въз основа на техните бизнес постижения, всеотдайност към общественозначими каузи и потенциал да допринесат за формирането на едно по-добро бъдеще и по този начин да подобрят цялостния световен ред.

През 2005 година фондацията Световен икономически форум основава общността на Младите световни лидери, наследник на инициативата “Световните лидери на утрешния ден”. Лидерите са активна част от инициативата “2030”, която е фокусирана върху създаването на визия как да изглежда светът през 2030 година и начертаването на практически план как да бъде постигната тази цел. Те участват в сесиите на международни събития и форуми като годишната среща на Световния икономически форум в Давос, годишната среща на Младите световни лидери и регионалните срещи на Световния икономически форум, както и в правителствени работни групи, фокусирани върху глобалното бъдеще и начините за преодоляване на проблемите пред световната икономика.

Други известни българи, отличени от форума, са: Милен Велчев (носител на постижението “Глобален лидер на утрешния ден” – един от 100-те млади лидери на света, Давос през 2005 година) и Иван Кръстев (носител на постижението “Млад световен лидер” през 2006 година). Носители на титлата с международна известност са: Тони Блеър, Хосе Мария Азнар, Бил Гейтс, харвардския професор Джефри Сакс.

“Изключително горда съм да бъда отличена в толкова престижна категория, това e огромно признание за мен. Да бъдеш лидер, означава да имаш визия и да знаеш как да мотивираш хората всеки ден. Да представям България на толкова високо ниво е едновременно предизвикателство и възможност да взема активно участие във формирането на световното бъдеще. Надявам се, че същевременно ще успея да пренеса успешно международните практики на местно ниво”, каза г-жа Димитрова.

Петя Димитрова започва кариерата си през 1996 г. Присъединява се към екипа на Пощенска банка през 2003 г. като главен финансов директор, а през 2005 г. става и прокурист на банката. От 2007 г. заема поста изпълнителен директор и член на УС на ДЗИ Банк, а след сливането на Пощенска Банка и ДЗИ Банк г-жа Димитрова е назначена за изпълнителен директор. През 2007 г. Петя Димитрова е избрана за председател на Комитета по икономическа политика към Асоциацията на банките в България. През 2008 г. тя става член на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите, а през февруари 2009 г. – асоцииран член на Chartered Management Institute, Англия. През 2011 г. тя е избрана за член на Съвета на директорите на Американската търговска камара в България. Член на Комитета за финансови услуги към КРИБ и на Клуба на финансовите директори в България.

 

Пощенска банка

с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с 81,9 млрд. евро активи. Групата има над 22 500 служители и предлага продуктите и услугите си чрез мрежата си от 1 600 локации и чрез алтернативни канали за дистрибуция. Юробанк И Еф Джи присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи е част от И Еф Джи Груп, международна банкова група с присъствие в 40 страни.

Повече информация за Юробанк И Еф Джи можете да намерите на

www.eurobank.gr

.