Вицепремиерът Цветанов и г-н Антъни Хасиотис откриват заедно изложбата FREE ME

FacebookTwitterLinkedInEmail

Вицепремиерът Цветанов и г-н Антъни Хасиотис откриват заедно изложбата FREE ME

Арт инсталацията, посветена на трафика на хора, е организирана от Пощенска банка

26 юни 2012 г.

Главният изпълнителен директор на Пощенска банка, г-н Антъни Хасиотис, и вицепремиерът и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора, г-н Цветан Цветанов, разгледаха оригиналната изложба FREE ME, посветена на борбата с трафика на хора и изложена в Център по изкуствата на Нов български университет. Техни домакини бяха ректорът на университета доц. Пламен Бочков и създателката на международния проект The NO Project Джуди Бойл.

“Тук сме в ролята си на хора, на родители”, заяви в началото на пресконференцията при представянето на изложбата г-н Хасиотис и уточни: “Проблемът с трафика на хора е глобален и засяга милиони хора по света, независимо от техния пол, възраст или националност. И докато голяма част от потенциалните жертви са нашите деца, ние сме длъжни да предприемем всички необходимите стъпки, за да бъдат информирани и да знаят как да се предпазят”. “Банката ни подкрепя The NO Project като част от цялостната си политика за корпоративна социална отговорност и дългосрочния си ангажимент към младите хора в страната. Ако благодарение на този проект успеем да спасим дори само едно дете, усилията ни ще са си стрували”, каза още главният изпълнителен директор на Пощенска банка.

“Подкрепям г-н Хасиотис, че ако успеем да спасим един човешки живот, усилията ни си заслужават”, заяви по време на пресконференцията вицепремиерът Цветанов, който представи следните данни за България за 2011 г.: “През 2011 г. 542 души са станали жертви на бизнеса с трафик на хора. 116 са осъдените лица с присъди за лишаване от свобода от 8 до 10 години”.

18 студенти от Нов български университет се включиха в 10-дневния уъркшоп, по време на който имаха възможност да изразят гледната си точка по проблема с трафика на хора. Творческият им подход беше стимулиран от г-жа Бойл по време на интерактивен семинар, в рамките на който тя обясни на младите хора какви са мащабите и последиците от съвременното робство. Създателката на The NO Project реализира своя проект в България по покана на Пощенска банка и в партньорство с Националната комисия за борба с трафика на хора (
www.antitraffic.government.bg
) и Нов български университет (
www.nbu.bg
).

Изложбата в Центъра по изкуствата на НБУ е отворена за посещение до края на месеца от 8:00 до 20:30 часа в работни дни и от 9:00 до 17:00 часа в събота и неделя. Първият етап от реализирането на The NO Project в България протече с провеждането на три интерактивни семинара в Нов български университет, Националната гимназия за изящни изкуства “Илия Петров” и Американски колеж в София. Създателката на проекта Джуди Бойл успя да ангажира вниманието на десетки ученици и студенти като по интерактивен начин ги въвлече в мащабите на проблема с трафика на хора по света. По време на семинарите експерти от Националната комисия за борба с трафика на хора представиха българските измерения на проблема.

Пощенска банка реализира The NO Project като част от цялостната си политика за корпоративна социална отговорност и с това за пореден път доказва своята непрестанна ангажираност към младите хора у нас. Гимназиалните ученици са фокусът и на проекта “Силен старт”, в който банката инвестира от 7 години, а наскоро институцията издаде и първия български доклад за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, изготвен в съответствие с международния стандарт G3 на Глобалната инициатива по отчетност (GRI) и заверен от независим външен одитор.

The NO Project е независима инициатива, която цели създаване на информираност и критично мнение по проблема с трафика на хора. Проектът е специално насочен към младите хора и използва популярни сред тях изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии. The NO Project цени техния потенциал да влияят и да променят съществуващите поведенчески модели. Повече за проекта можете да откриете на
www.thenoproject.org
.

Пощенска банка

с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с 76,8 млрд. евро активи (FY2011). Групата има над 22 500 служители и предлага продуктите и услугите си чрез мрежата си от 1 600 локации и чрез алтернативни канали за дистрибуция. Юробанк И Еф Джи присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи е част от И Еф Джи Груп, международна банкова група с присъствие в 40 страни.

Повече информация за Юробанк И Еф Джи можете да намерите на

.