Пощенска банка се включва в европейска кампания за борба срещу финансови измами

FacebookTwitterLinkedInEmail

За трета поредна година Пощенска банка, като член на Асоциацията на банките в България (АББ), се включва в европейската кампания, посветена на борбата срещу финансовите “мулета”.

“Муле” е термин за лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

Кампанията срещу “финансовите мулета” е част от системните усилия за ограничаване на измамните практики. Сътрудничеството между държавните органи и частния сектор на европейско ниво е от изключително значение при борбата с този тип измами, тъй като престъпниците често действат трансгранично, смятат от АББ. Информационните кампании целят да подпомогнат интернет потребителите да различат съмнителните и потенциално опасни обяви, с които се набират “мулетата” с обещания за лесни печалби. Повишаването на информираността е едно от основните средства за превенция на този род престъпления.

Повече информация за кампанията, както и материали по темата, можете да намерите на https://abanksb.bg/press/abb-kampania-finansovi-muleta-2018/ .