Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка: Днес българските банки се финансират само от депозити

FacebookTwitterLinkedInEmail

сп. Investor, Digest Finance | Konstantin TOMOV | 01.11.2017 | 00:01

Проверката на активите на българските банки имаше за цел да успокои обществото след случая с КТБ. Така ли стана наистина?

За нас проверката на активите показа това, което всички в сектора знаехме добре – че системата е стабилна и устойчива на шокове. За хората обаче беше важно да чуят това и от един независим източник. Добрата подготовка за проверката на активите имаше и още един положителен ефект, свързан със засилващия се натиск от страна на централните банки за намаляването на необслужваните експозиции в страните от Европейския съюз.

Продължават ли да са свръхкапитализарани българските банки?

Банковата система е стабилна и печеливша, с намаляващи нива на лоши кредити, с изключително високи коефициенти на ликвидност и предостатъчен капиталов резерв, по-висок дори от изискванията в Европа. Депозитите продължават да нарастват, а и кредитирането се върна към растеж.

Мина година и половина от приключването на сделката за придобиването на Alpha Bank от Пощенска банка. Как оценявате ефектите от тази сделка днес? Отговарят ли те на очакванията?

Да, изцяло. Тези ефекти и ползи са основно за клиентите ни, които сега усещат предимствата на по-голямата банка с повече локации, модерни продукти и качествено обслужване. Това беше знакова сделка за българския банков пазар, с която започна нова консолидационна вълна в сектора. Станахме още по-силна универсална банка, готова да финансира качествените проекти и бизнес плановете на своите клиенти.

Тази сделка бе последвана от друго голямо сливане – между ОББ и Сибанк. Смятате ли, че с това консолидационната вълна в българския банков сектор ще приключи? Какъв е разумният брой банки за пазар като българския?

Какъв е разумният брой, ще реши именно пазарът. Въпросът е не колко са на брой, а дали клиентите са доволни от получаваната услуга, защото ползите след едно такова сливане на банки са именно за тях. Успешно приключената от нас сделка по придобиването на клона на Алфа Банк го доказва напълно. Сливането на ОББ и Сибанк е друга положителна новина за сектора, доказателство, че големи европейски банкови групи продължават да се интересуват от българския пазар.

Ние отдавна се занимаваме с темата за навлизането на роботите и изкуствения интелект в реалната икономика. Финансовият свят бе един от първите, които го усетиха, с т. нар. високочестотна търговия. Какви са шансовете роботите да заменят хората и в банковото дело?

Иновациите са настоящето, движещата сила във всички сектори, а не само в банковия. И да, ако доскоро звучеше фантастично, днес вече говорим за дигитални портфейли, плащане с помощта на робот, чат ботове и за изкуствен интелект. Неслучайно все повече банки възприемат себе си като технологични компании. Развитието на анализите от данни, гласовите команди и облачните технологии ще позволят в близко бъдеще банките да действат незабелязано чрез персонални виртуални асистенти. Въпреки това смятам, че сме много далеч от момента, в който машините ще са водещи в комуникацията с нашите клиенти.

Стр. 1, 3, 18, 19, 20, 21, 22, 83