Ден на Пощенска банка във Велико Търново

FacebookTwitterLinkedInEmail

На фона на оптимистичните очаквания за развитието на региона Пощенска банка организира среща в подкрепа на местния бизнес

За последните четири години, въпреки негативните последици от кризата, област Велико Търново отчита 21% нарастване на приходите на фирмите в региона. От 9.7 млрд. лева през 2009 г. приходите на местния бизнес са достигнали 12.1 млрд. лева в края на 2013 г. и вече надминават предкризисните нива. Това показват прогнозните данни на Пощенска банка и Industry Watch за 2012 г. и 2013 г. за региона, оповестени на среща с над 120 представители на местния бизнес, браншови организации и предприемачи по случай специалния Ден на Пощенска банка в града. Специален гост на събитието бе областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев, а кметът на града изпрати поздравителен адрес на организаторите.

“Въпреки негативите от икономическата криза, във Велико Търново и региона се забелязва съживяване на бизнеса. За последните четири години БВП на областта бележи непрекъснат и устойчив ръст. Тази тенденция е следствие от непрекъснатото нарастване на обема на произведената продукция, чиято стойност надвишава 2.6 млрд. лева по последни данни на НСИ. Изключителен приоритет на Пощенска банка е да създаваме условия, които да подпомагат и стимулират бизнеса. За нас е важно не само да сме близо до клиентите си, но и да предлагаме решения, които работят най-добре за тях”, заяви Димитър Шумаров, изпълнителен директор на Пощенска банка и домакин на срещата.

Всички присъстващи имаха възможността да получат лични консултации от мениджъри на ключови звена от централата на Пощенска банка като “Корпоративно банкиране”, “Банкиране малък бизнес” и “Персонално банкиране”.

“Все по-добра перспектива се открива за бизнеса в региона. Това ни дава увереност да предоставяме максимално добри условия за кредитиране и така да инвестираме в успеха на малкия бизнес. Вярваме, че банката расте заедно със своите клиенти и затова се стремим да сме добър партньор. Само за първите три месеца на 2014 г. сме предоставили и одобрили кредити на обща стойност от 54 млн. лева”, каза Ангел Матеев, директор “Банкиране малък бизнес”.

Според експертите на Пощенска банка българската икономика се съживява бавно, но с уверен темп. Очакванията на банковите анализатори са през тази година по-добри резултати да има при експортно ориентираните фирми, секторите – преработване, мебелна и шивашка индустрия, транспорт, туризъм и земеделие.

Като гост-лектор икономистът Лъчезар Богданов от Industry Watch направи преглед на последните развития в глобалната, европейската и националната икономика, като очерта и основните тенденции за бизнес средата на Велико Търново.

“Броят на работните места в региона е намалял с 14% спрямо общия брой наети преди началото на кризата. Към края на 2013 г. заетите в областта са общо 72.4 хиляди души. Само 9 области на страната са загубили по-малко работни места за същия период. Нови работни места във Велико Търново откриват най-вече компании, специализирани в производството на химични продукти, при които растежът на наетите за 2011 г. спрямо 2008 г. е 36%. На второ място се нареждат фирмите, предлагащи финансови услуги, с ръст на новите работни места от 15%. Ръст се отчита и в земеделието. Но най-големите работодатели в областта си остават преработвателната промишленост и търговията”, посочи Богданов.

Размерът на работната заплата във Велико Търново расте на фона на увеличаващата се безработица в региона, като само за 2013 г. е регистриран 4% ръст на средната месечна работна заплата, която в края на септември е достигнала 610 лева. В региона най-интензивно се развиват секторите на търговията и преработвателната промишленост, които привличат 60% от общите инвестиции в региона. Областта се специализира изключително в производството на храни, хартия и картон, както и химични продукти, показват данните на експертите.

По повод събитието финансовата институция предлага и преференциални условия на своите клиенти в клоновете на банката във Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени, валидни в периода 26 март – 31 май 2014 г. Те включват – отпадане на такса за кандидатстване, 50% намаление на таксата за усвояване за Спестовен жилищен кредит и освобождаване от такса при разглеждане на документи за потребителски кредити и кредити за малък бизнес.

Специално за Деня на Пощенска банка в града хълмът и крепостта Царевец бяха осветени от аудиовизуалното шоу “Звук и светлина” и гостите на събитието и жителите на града имаха удоволствието да се насладят на неповторимия спектакъл.

Още снимки от Деня на Пощенска банка във Велико Търново можете да разгледате тук